Doç. Dr. Ayşe Nur Torun İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı


Doç. Dr.Ayşe Nur TORUN

Polikistik Over Sendromu ve Hirsutismus 

Polikistik over sendromu (PKOS) genç erişkin yaş kadınlarda görülen, yumurtlama bozukluğu, adet düzensizliği ve tüylenme ile kendini belli eden, gebe kalamamanın en sık nedenidir. Çoğu kadında yumurtalıklarda çok sayıda kist ile birlikte görüldüğünden hastalığa bu isim verilmiştir. 

PKOS’un obezite ve insülin direnci ile birlikteliği sıktır ve hastalık tablosu bu faktörlerin de eklenmesi ile daha da ağırlaşır. Yumurtlama bozukluğu, meme ve rahim kanseri riskini arttırırken, tüylenme nedeniyle kişinin kendini iyi hissetme hali ve dolayısıyla yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenir. PKOS tanısı olan kadınlarda insülin direnci ve obezite gibi ek etmenler nedeniyle damar sertliği, tip 2 diyabet, hiperlipidemi, hipertansiyon ve kanser riski artmıştır. PKOS benzeri tabloya neden olabilecek pek çok hastalık ve durum bulunduğundan, tanının mutlaka uzman bir hekim tarafından konulması gerekir. Tedavi de yine alanında uzman bir hekim tarafından hastanın belirti ve bulgularına göre yapılır. 

Hirsutismus ise kadınlarda erkek tipi (erkeğe özgü tüylenme bölgelerinde olması şarttır) tüylenmeye verilen addır. Bu tüyler erkeklere özgü bölgeler olan çene, dudak üstü, meme, göbek altı ve üstü, sırt, kalça üstü, üst kol bölgesi ve baldırların iç kısmında çıkar. Çıkan tüyler sert, koyu renkli ve kalın niteliktedir. İçinde PKOS’un da bulunduğu pek çok hirsutismus nedeni vardır. Yani hirsutismus bir hastalıktan çok, bir hastalık belirtisi olarak tanımlanabilir. Bu nedenle de tedavisi altta yatan nedene göre farklılık gösterir.