Doç. Dr. Ayşe Nur Torun İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı


Doç. Dr.Ayşe Nur TORUN

Günün değişim önerisi-Kahvaltı

Günün değişim önerisi-Kahvaltı

Yapılan araştırmalar, ve tabii ki kendi deneyimim de bununla örtüşüyor, kilo sorunu yaşayan kişilerin çoğunun güne kahvaltı ile başlamadığını gösteriyor. Öncelikle şunu belirteyim, kahvaltı bazılarının tanımı ile öğlen saat 11-12'ye doğru yenen bir öğün değildir. Kahvaltı, sabah erken saatte yenen, kişiyi metabolik olarak tam bir dinlenme ve yavaşlama dönemi olan gece uykusundan sonra günün temposuna hazırlayan son derece önemli bir öğündür. Kahvaltıyı kahvaltı yapan en önemli özelliği sabah saatinde yapılmasıdır. Öğlene doğru yapılan bir öğüne kahvaltı demek için kendimi zorlasam da, kusura bakmayın ama buna kahvaltı diyemeyeceğim. Tüm veriler sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından birisinin kahvaltı etmek olduğunu göstermektedir. Bazılarınızın kahvaltı etmemesine rağmen tığ gibi zayıf olan arkadaşlarım var dediğini duyar gibiyim. Bu arkadaşlara cevabım: 1. Zayıf oldukları sağlıklı oldukları anlamına gelmez. 2. Vücut ağırlığımızı belirleyen çok fazla biyolojik ve genetik değişken vardır. Yani kimse kimseye benzemez ve bu nedenle bir ya da birkaç kişi üzerinden genelleme yapamayız. 

Çoğu kimse zamanının olmadığı ya da geç uyandığı bahanelerinden dem vurarak kahvaltı yapamadığını söyler. Evet günlük iş temposu, ev işleri, alışveriş, çocuklar vs. derken sağlıklı beslenmeye zaman ayırmak zor olabilir. Ancak sağlığımız olmadığında bu uğraşıların hiçbir anlamının kalmayacağı ve  bu saydığımız günlük ödevlerimizin hiçbirini yapamayacağımız gerçeği ise kimsenin aklına gelmez nedense. Oysa ki beden ve ruh sağlığımız değerlidir. Tam bir sağlık hali ise kendine değer vermekle başlar, bu değer verme de kendini önemsemeyi getirir. Bakın bir kahvaltıdan nerelere geldi mesele. Özetle kendinizi ve sağlığınızı önemseyin, değer verin ve bu yolda ilk adımı da eğer kahvaltı yapma alışkanlığınız yoksa bunu kazanmaya çalışmak için gerekenleri yapmakla başlayın. Yaşamınızdaki hataları ve aksaklıkları bir anda düzeltemezsiniz. Böyle bir çaba ağır, yorucu, bunaltıcı ve sıkıcı gelebilir. En kolay ve yapılabilir olanı o değişiklikleri yapmak için adım adım gitmektir. İlk olarak ilgilenmeniz gereken konu kahvaltı olsun örneğin. Kahvaltıyı alışkanlık olarak oturttuktan sonra sıra diğerlerine gelsin. Alışkanlığı oturtmak artık bir hafta mı, on beş gün mü alır bu önemli değil. Kendiniz önemsiyorsanız uğraşın bununla. Değiştirin ve bunun kalıcı bir değişiklik olduğunu, olması gerekenin bu olduğunu sık sık kendinize fısıldayarak özümseyin değişimi. Kahvaltının ilk şartı saati dedik ve tabii ki saati belirleyen en önemli nokta da uykudan uyanma saati ve sağlıklı bir uyku uyumuş olmaktır. Uyku da başka bir yazının konusu olsun artık. Naçizane birkaç kahvaltı alışkanlığı kazanma önerisinde bulunayım şimdi de;

1. Kahvaltı öyle çok uzun süren ön hazırlıklar ve pişirme işlemleri gerektiren bir öğün değildir. Böyle bir ön yargınız varsa derhal unutun ve bu dediğime kendinizi de ikna ederek başlayın işe. 

2. Akşam yatmadan önce sabah ne yiyeceğinizi düşünmek, ya da en iyisi yiyeceklerinizi ufak bir tabak veya tepside hazırlayıp buzdolabına koymak sadece 15 dakikanızı alır. Üşenmeyin çünkü siz bunu hak ediyorsunuz. 

3. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat üçlüsü bulunsun. Tabii ki seçminizi sağlıklı olan besinlerden yapmanız gerektiğini söylememe gerek yok. Sağlıklı seçimlerden uzun uzun burada bahsetmeyeceğim, bu da başka yazıların konusu olsun.

4. Yiyecek hazırlama şekliniz sağlıklı olsun. Örneğin yumurtayı yağda kızartmak yerine haşlayın. 

5. Bu önerilere rağmen, kahvaltım hazır olsa da yemeye vaktim yok diyorsanız, o zaman yiyeceklerinizi akşamdan paket olarak hazırlayın ve iş yerinde unlu mamüller gibi besleyicilikten uzak, sadece doyurmayı amaçlayan yiyecekleri tüketeceğinize, evinizde kendi ellerinizle hazırladığınız, içindekilerin ne olduğunu bildiğiniz ve vücudunuzun gerçekten hak ettiği şeyleri yiyin.

Bu günlük bu kadar. Yarın sabah kahvaltı etmeyi unutmayın. sağlıklı günler.  

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis

Yorumlar(0)

Henüz Yorum Eklenmemiş

Yorum

(*) Zorunlu alanlar

CAPTCHA

Resmi görüntülemekte sorun yaşıyorsanız yenileyiniz.

Lütfen bu alana yukarıda gördüğünüz güvenlik kodunu giriniz